De kwetsbaarheid is vaak het grootste obstakel voor de praktijkhouder. Wat mag je wel laten zien en wat mag je niet laten zien. Dit geldt ook voor de medewerker. Wanneer ik me kwetsbaar opstel, welke consequenties zou dit kunnen hebben?
Het is dan ook duidelijk dat het creëren van een productieve werkomgeving en het bevorderen van veiligheid en kameraadschap de grootste uitdaging zijn in jouw rol als leider. De meeste mensen hebben nooit geleerd hoe ze een veilige plek kunnen maken waar mensen zichzelf kunnen zijn.
Ik zou je zes cruciale stappen willen geven die je kan nemen om een psychologisch veilig team te vormen.
Maar …..
Hoe weet ik of mijn team zich veilig voelt?
Een aantal manieren om te bepalen of de psychologische veiligheid van uw teamleden niet in orde is:
Het ontbreken van betrokkenheid.
Wanneer teamleden tijdens teammeetings geen vragen beantwoorden of hun perspectieven niet openlijk delen, voelen ze zich mogelijk niet veilig.
Positieve en negatieve feedback.
Feedback die specifiek is, toont interesse en betrokkenheid.
Wanneer je alleen algemene feedback krijgt, zoals ‘alles gaat goed’, kan dat een reden tot zorg zijn.
Om de psychologische veiligheid van jouw teamleden te verbeteren, kun je de volgende zes stappen nemen. Houd er rekening mee dat dit proces langzaam kan zijn; geduld is van groot belang. Een authentieke verbinding maken met je team is een voortdurende inspanning. En vat de feedback niet persoonlijk op.
1. Spreek normen en verwachtingen uit.
Wanneer de verwachtingen van de taak duidelijk zijn, voelen we ons betrokken en ondersteund in ons werk. Door samen te werken aan het stellen van duidelijke normen en verwachtingen voor prestaties en gedrag op de werkplek, kun je jouw team beter begrijpen. Maak je teamcultuur duidelijk door een paar simpele vragen te stellen:
-
- Welke verwachtingen hebben wij als collega’s van elkaar (bijvoorbeeld berichten na werktijd in een app) enzovoort.
- Wat zijn onze waarden voor ons team?
- Wat is er nodig van elkaar om werk gedaan te krijgen?
- Wat is er nodig om ons veilig te voelen op de werkvloer?
- Is onze omgeving veilig voor mensen van alle rassen, geslachten en achtergronden?
- Wees bereid oude normen te herzien die jouw team mogelijk beperken. Dit is een kans om nieuwe manieren van werken en productiviteit voor jouw praktijk te creëren.
2. Durf jezelf kwetsbaar op te stellen
Psychologisch veilige teams voelen zich op hun gemak als ze hun kwetsbaarheid kunnen tonen en niet bang hoeven te zijn als er een fout wordt gemaakt en niet bang hoeven te zijn voor gevolgen.
Dit kan je aan je team tonen door je eigen fouten te erkennen en open te zijn over wat je wel en niet weet.
Normaliseer ‘Ik weet het niet’. Doe dit alsjeblieft en geef voorbeelden van de fouten die je hebt gemaakt en waarvan je hebt geleerd. Laat zien dat het leren van vaardigheden onderdeel uitmaakt van het werk.
3. Wees je ervan bewust dat iedereen een uniek perspectief heeft
Als je alleen maar positieve feedback krijgt, of alleen perspectieven hoort die bij jouw team passen, heb je waarschijnlijk een gebrek aan psychologische veiligheid in je team.
Je kunt psychologische veiligheid op verschillende manieren opbouwen:
-
- Alleen als je echt de ander zijn perspectief wilt weten, vraag het dan. Wees eerlijk en oprecht bij het zoeken naar perspectieven. Als je niet wilt weten wat iemand denkt, moet je het ook niet vragen.
- Zet mensen niet voor het blok. Een mening uiten is kwetsbaar. Wanneer iemand er niet klaar voor is om kwetsbaar te zijn, forceer hem dan niet.
- Dank mensen altijd voor hun mening. Dankbaar zijn voor feedback helpt mensen hun mening vaker te delen.
- Zorg ervoor dat je niet defensief reageert op vragen of feedback. Een defensieve reactie maakt het moeilijker feedback te geven. Als je je aangevallen voelt, zeg dan: Dank je dat je het me hebt laten weten. Ik heb enige tijd nodig om hierover na te denken.
4. Wees een eerlijke spreker en doe wat je zegt!
De psychologische veiligheid wordt vergroot door duidelijke, beknopte en consistente communicatie met alle teamleden. Zorg ervoor dat je regelmatig updates geeft in tijden van veranderingen.
5. Creëer een cultuur van waardering
Door anderen te stimuleren tot het geven van oprechte waardering en anderen daarin aan te moedigen, wordt de psychologische veiligheid binnen een team vergroot. Wees positief, specifiek en geef feedback. Wanneer je je dankbaarheid en erkenning toont, wordt het binnen het team normaler.
Erkenning en waardering zijn persoonlijk. Door inzicht te krijgen in individuele voorkeuren en er een vast onderdeel van uw dag van te maken, kun je als leider hier een prioriteit van maken.
6. Leer je team kennen
Voor een leider is het een uitdaging om een informele sfeer te creëren. Je hebt rekening te houden met verschillende werknemers en hun voorkeuren en verwachtingen naar jou toe. In de meeste gevallen worden deze woorden niet uitgesproken en dit zorgt voor veel onrust.
Zorg ervoor dat je iedereen met dezelfde mate van respect behandelt. Zorg ervoor dat je niet alleen hun professionele doelen begrijpt, maar ook wat teamleden buiten het werk belangrijk vinden: hobby, familie, reizen, etc. Zorg voor goede gesprekken en uitwisselingen in het team.
Het is van cruciaal belang om het team te vragen hoe zij deze verbindingen willen bevorderen, bijvoorbeeld lunch, hoogtepunten uit de nieuwsbrief, activiteiten of buiten de praktijk.
De tijd nemen om echt te luisteren maakt een groot verschil in de dynamiek van uw team.
Loop jij ook tegen problemen aan met je team of heb je behoefte aan advies om een psychologisch veilige omgeving te creëren? Aarzel niet om contact met mij op te nemen. Ik ben beschikbaar voor een gesprek waarin we samen kunnen kijken naar specifieke uitdagingen binnen jouw team en op maat gemaakte oplossingen kunnen bespreken. Ik ben er om te helpen bij het bevorderen van psychologische veiligheid en het creëren van een positieve en productieve werkomgeving voor jou en je team.
Je tandartspraktijk naar een hoger niveau
Mariëtte Ham
P.S. Heb jij mijn boek Word wakker tandarts, het is een bedrijf! al? Ik hoor regelmatig terug dat tandartsen door het lezen van mijn boek tot nieuwe inzichten zijn gekomen en anders zijn gaan ondernemen.